Corona – regler for permittering og er det smart å permittere?
Corona har gitt de fleste i entrepriseverden en utfordring på evnen til å levere, vurdere permittering og det å beholde arbeidstokken. Det kan være forlokkende å permittere og få støtte, men er det smart? Hva med fravær for stenge barnehager/skoler. Får vi nok arbeidskraft? Hva er viktigst?
Regler for permittering
Det er nye regler som gjelder corona når det gjelder permittering.
Fra og med 20. mars 2020 er reglene for permittering slik at arbeidsgiver dekker lønn de to første dagene. Deretter dekker NAV ansvaret for fulle lønnskostnader forutsatt at permitteringen skyldes mangel på arbeid som følge av epidemien. Permitteringen må være midlertidig og det kan være ukjent når situasjonen vil endre seg.
Permitteringen må være minst 40 % og skal diskuteres med tillitsvalgte om selskapet er organisert. Det vil være ordinært at permitteringen skjer umiddelbart selv om det normalt skal være 14 dagers forutgående varsel.
Det bør avholdes et allmøte før permitteringsvarsel gis hvor det opplyses om årsak og de nærmere omstendigheter som begrunner permitteringen. Den enkelte ansatte må få et skriftlig permitteringsvarsel med angivelse av årsak og forventet lenge. Den enkelte ansatte må selv kontakte NAV med ansettelsesavtale og lønnsslipp som må leveres NAV sammen med permitteringsvarselet. For aksjeselskap med en ansatt gjelder egne regler.
Sykmelding/karantene/hjemme med barn på grunn av corona
Ved fravær på grunn av corona er det endret slik at arbeidsgiverperioden er tre dager mot normalt 16 dager.
Dersom arbeidstakeren har karantene eller er syk med corona gjelder disse reglene. Det er imidlertid arbeidsgiver som må ha kontroll på om fraværet skyldes corona eller ordinært sykefravær. Ved ordinært sykefravær gjelder fortsatt at arbeidsgiverperioden er 16 dager. Dette må arbeidsgiver ha kontroll på og melde til NAV.
Gjelder fra været syke barn eller fravær som følge av at barnehager/skoler er stengt, er arbeidsgiverperioden tre dager. Fra den fjerde dagen er det arbeidsgiver som må sørge for å melde fra til NAV ar fraværet skyldes syke barn for deretter å få refundert lønnsutgiftene fra dag fire. Denne ordninger gjelder fem til 31.12.2020.
Permittere eller holde på arbeidskraften
I utgangspunktet kan det virke smart å permittere. En permittert vil imidlertid ikke alltid ønske å komme tilbake i samme jobb fordi man anser arbeidsforholdet som utrygt. En permittert kan derfor fort finne seg en egen arbeidsplass og vil ikke være tilgjengelig når det er aktuelt å fortsette med full virksomhet.
Et element i det å permittere er den internasjonale situasjonen. Vi har i dag en stor grad av fremmedarbeidere som anses som helt essensiell for den virksomheten som det planlegges for. Særlig stor avhengighet har vi for arbeidskraft fr Polen.
I Polen skjer det samtidig store endringer. I Polen henter man billig arbeidskraft fra Hviterussland. De får betydelig bedre betalt i Polen enn hjemme. Arbeidskraft fra Hviterussland er nå sendt hjem og de får ikke innreise til Polen på grunn av corona.
Resultatet vil fort bli at det blir mangel på arbeidskraft i Polen slik at lønnsnivået for arbeidskraft i Polen vil stige. Polske virksomheter må gjennomføre sine prosjekter og søker arbeidskraft. Det medfører at lønningene for ordinær arbeidskraft i Polen må forventes å øke. Arbeidere som er pendlere til Norge med familier i Polen ønsker ikke å pendle til Norge om det får bedre betalt i Polen.
Det er allerede registrert at polske arbeidere ikke vil komme tilbake eller om de kommer tilbake vil de bli underlagt strenge karrantenebestemmelser. Dette kan fort medføre at vi vår en underbalanse av ufaglært arbeidskraft i Norge. Det vil igjen sette press på det norske arbeidsmarkedet.
Arbeidsgivere bør derfor være tilbakeholdne med å permittere arbeidskraft for å få en kortsiktig gevinst for i etterhånd å bli rammet at det blir vanskelig å skaffe tilstrekkelig arbeidskraft når det blir nødvendig.