Skjema for krav og motkrav i sluttoppgjør(Excel)
De fleste har sine egne oppsett i et omtvistet sluttoppgjør, men mange blander krav og likviditet. Da blir det vanskelig å holde oversikten. Vi har laget et oppsett i Excel som skal være enkelt å forstå og enkelt å endre i en løpende sluttoppgjørsdiskusjon. Skjemaet i Excel lastes ned her. I tillegg har vil laget en dagmulktskalkulator for korrekt beregning av dagmulkt som kan lastes ned her.
Generelt om sluttoppgjør i NS-kontrakter
Poenget med et tvisteskjema er å ha en oversikt over krav, innsigelser og motkrav som er enkelt for begge parter å forholde seg til. Derved kan man gå gjennom ett og ett forhold og til ethvert tidspunkt se konsekvensene an alle endringer.
Ved å først å sette opp kravene og likviditeten til slutt i et Excel-skjema vil man få en god oversikt. Det innebærer for eksempel at partene ikke skal diskutere hvilke fakturaer som er betalt, delvis betalt eller ubetalt. Det skal lages en oversikt over alle entreprenøren krav – betalt eller ubetalt. Det er i overensstemmelse med kravene til sluttoppgjør i alle NS-kontrakter hvor sluttoppstillingen skal inneholde alle entreprenørens krav.
Entreprenørens krav settes inn i skjemaet i entreprenørens kolonne delt inn i fire kapittel:
- Vederlag i henhold til den opprinnelige kontrakt
- Entreprenørens tilleggskrav
- Påløpt dagmulkt for oversittelse av delfrister eller sluttfrist
- Motkrav i form av erstatningskrav overfor oppdragsgiver
Rimeligvis vil entreprenøren bare fylle ut kap. 1 og 2 og eventuelt 3 eller 4 om entreprenøren erkjenner slikt ansvar.
Kap. 1. Entreprenørens krav etter den opprinnelige kontrakt
Her settes kontraktssum eks. mva. fra selve kontraktsdokumentet.
Det må suppleres med de avtalte endringer av kontraktssummen. Slike avtale endringer vil normalt være:
- Mengejusteringer dersom mengdejusteringer skal foretas – pluss eller minus
- Avbestilte arbeider – reduksjon av kontraktssummen
- Lønns- og prisstigning gjennom hele prosjektet
Postene skal fylles ut av entreprenøren uten hensyn til hva som er betalt eller ubetalt. Det er skal heller ikke tas hensyn til om oppdragsgiver er enig eller uenig.
Kap. 2 Tilleggs- og endringskrav fra entreprenøren
Entreprenøren skal – senest i forbindelse med sluttfaktureringen – fakturere de krav han mener å ha. En sluttoppstilling fra entreprenøren skal inneholde alle tilleggskrav entreprenøren har fremmet – også de som er betalt. Dersom entreprenøren ikke tar med alle tilleggskravene – også de som er betalt – vil sluttsummene i skjemaet ikke stemme.
Alle endringer bør settes opp i nummerert rekkefølge. Det bør også fremgå hvilke avviksnummer (evt. EM-nr.) og hvilken dato avviket er fremsendt.
Avviksmeldinger som partene er enige om kan slås sammen for å unngå unødvendig at Excel-arket blir unødvendig omfattende.
Når det gjelder omtvistede tilleggskrav hvor det er sendt flere varsler på samme krav, bør det fremgå slik at det fremkommer dato for fremsendt varsel og dato for konsekvens og eventuelt revidert konsekvens i krav om fristforlengelse og betaling. Da kan f.eks. post 3.6 ha flere linjer slik at det fremgår av første linje når det ble fremsendt et varsel første gang og eventuelt med beløp, neste linje økonomisk konsekvens om det ikke er allerede er angitt og kanskje flere linjer i den grad det er fremsendt en eller flere reviderte konsekvenser.
Kap. 3 Påløpte dagmulkter
Entreprenøren fyller normalt ikke ut dagmulkter med mindre han erkjenner dagmulktsansvar. Det bør være egen linje i regnearket dersom det er flere dagmulkter som påløper. Det kan være oversittelse av delfrister. Noen ganger overtas prosjektet, men hvor f.eks. uteområder gjenstår og at det løper egen dagmulkt på gjenstående kontraktsarbeider. Husk her at minstedagmulkten for gjenstående er kr. 600,- eks. mva. for oversittelse av delfrist og kr. 1.200,- eks. mva. for oversittelse av sluttfrist i NS 8405/-15 og NS 8406/-16. Det tilsvarer det kr. 750,- og 1.500,- inkl. mva. Tilsvarende er minstedagmulkten kr. 1.200,- eks. mva. for oversittelse av delfrist og kr. 2.400, eks. mva. for oversittelses av sluttfrist i NS 8407 og NS 8417.
Det er ikke krav om å varsle dagmulkt før fristen for innsigelsesfristens utløp slik at det er tilstrekkelig å melde dagmulkt første gang som innsigelse til sluttoppgjør.
Kap. 4. Motkrav
Dersom entreprenøren erkjenner erstatningsansvar eller det ellers er enighet om kostnader som entreprenøren skal bære, skal han fylle disse kravene inn i sin kolonne. Normalt fyller ikke entreprenøren ut denne kolonnen med mindre entreprenøren erkjenner erstatningsansvar.
For at entreprenøren skal ha ansvar for merkostnader som han har påført sin oppdragsgiver eller erstatning for skader m.v., må det foreligge uaktsomhet. Det er ikke tilstrekkelig at oppdragsgiver er på ført et tap om det ikke foreligger uaktsomhet.
Oppdragsgivers innsigelser og motkrav
Oppdragsgiver skal deretter fylle ut sine merknader i form av innsigelser til entreprenørens krav i sin kolonne. Deretter skal oppdragsgiver i sin kolonne angi hvilke tilleggskrav han vil akseptere og eventuelt med hvilket beløp.
Til sist skal oppdragsgiver fylle inn sitt krav på dagmulkt om han mener det er berettiget og til slutt de erstatningskrav han eventuelt mener seg berettiget til. Det er mange som ikke kjenner til hvordan en dagmulkt skal beregnes. Korrekt dagmulkt kan derfor beregnes ved å benytte vår dagmulktskalkulator her.
Merverdiavgift og hva som er betalt
Både entreprenør og oppdragsgiver skal legge sammen sine krav og legge til merverdiavgift. Deretter skal både entreprenør og oppdragsgiver sette opp det beløp som er betalt. Dette bør normalt være likt, men ikke sjelden har partene også ulik oppfatning av hva som er betalt.
Når både entreprenør og oppdragsgiver har fylt ut sine kolonner vil det fremkomme et beløpe til slutt over hva hver av partene mener er gjenstående å betale eller eventuelt betalt for mye.
Oslo, 1. september 2020