Forsikring av anleggsmaskiner m.v. fra 1. januar 2021
Bilansvarsloven er endret fra 1. januar 2021. Endringen innebærer blant annet at ansvarsbegrensningen er nå hevet til kr. 100 millioner og ikke kr. 10 millioner slik det var tidligere. Samtidig blir nå også maskiner som ikke er registreringspliktige fordi de bare er innenfor anleggsområdet omfattet. Da får også disse maskinene objektivt ansvar for eventuelle skader de påfører andre. Entreprenørene må derfor ha kontroll på at de har forsikringsdekning for det nye ansvaret. Uten slik forsikring vil en skade som forårsakes av en maskin kunne bli katastrofalt for entreprenøren.
Plikten til å ha forsikring
Anleggsmaskiner skal være forsikret for skader de måtte påføre sin oppdragsgiver eller tredjemann. Slike maskiner får nå objektivt ansvar for skader de måtte påføre uten at skadelidte trenger å påvise at skaden skyldes uaktsomhet. Det innebærer at det er tilstrekkelig at det kan sannsynliggjøres at skaden skyldes aktuelle maskin uten at det er behov for å vise til at skaden skyldes feil eller uaktsomhet fra maskinfører slik det var frem til nyttår.
Alle maskiner som kan bevege seg i mer enn 10 km/t omfattes av det objektive ansvaret i bilansvarsloven. Tidligere gjaldt dette bare maskiner som var registreringspliktige. Særlig mindre entreprenører som ikke har en stor park av kjøretøy og anleggsmaskiner må passe på at de følger opp lovendringen med sitt forsikringsselskap.
Trykk her for å lese lovteksten.
Mulig personlig ansvar for daglig leder/styret
Et utvidet ansvar kan være dramatisk for selskapet om skade oppstår. Selv om skaden skyldes uautorisert bruk av aktuelle maskin – som for eksempel ved innbrudd – vil entreprenøren kunne bli ansvarlig for skadene.
Daglig leder og styret kan anses å ha ansvaret for å holde sine maskiner tilstrekkelig forsikret. Dersom skade inntrer uten at aktuelle maskin er forsikret, kan ledelsen bli holdt ansvarlig. I så tilfellet er det snakk om personlig ansvar.
Rimeligvis har man ingen rettspraksis på en slik situasjon, men her kan man dra parallellene fra personlig ansvar for daglig leder og styret dersom det signeres en NS-kontrakt med plikt til å stille bankgaranti uten at dette blir fulgt opp. Ved en konkurs vil da daglig leder og styret kunne gjøres ansvarlig personlig dersom de har signert på en avtale om å stille garanti uten at det blir gjort.
Tilsvarende ansvar vil kunne oppstå om en skade skjer ved en maskin som skulle vært forsikret. Da kan ledelsen bli gjort personlig ansvarlige. Det kan være dramatisk.
Generelt kan det sies at ansvaret som daglig leder er større enn det mange er bevisst på.
Oslo 11. januar 2021
Advokat Helge A. Tryti