Generelle betingelser – en nødvendighet
Entreprenører bør ha generelle betingelser som en del av ethvert tilbud og som en del av hver kontrakt. Disse skal presisere forutsetningene for entreprenøren sitt tilbud og skal forhindre unødvendige problemer og tap. Særlig ved underentrepriser og ved oppdrag for forbruker oppstår det ofte misforståelser og konflikter som medfører økonomisk tap for entreprenøren. Vi bistår med å utarbeide generelle betingelser tilpasset den enkeltes virksomhet.
Formålet med generelle betingelser
Entreprenøren vil ha lagt til grunn noen forutsetninger når det gis et tilbud eller inngås en kontrakt, men det er ikke gitt at disse forutsetningene er gjort visbare for oppdragsgiver. Da vil entreprenøren ha begrensede muligheter til å kreve prisen justert i samsvar med forutsetningene. For eksempel hvis arbeidet må utføres på vinteren der entreprenøren hadde forutsatt at arbeidet ble foretatt på sommertid.
Ved å ha en rutine på at entreprenøren alltid i sitt tilbud vedlegger sine generelle betingelser vil mange slike problemstillinger kunne unngås.
Vi anbefaler derfor å ha to sett med generelle betingelser – ett hvor oppdragsgiver er profesjonell og ett hvor oppdragsgiver er forbruker. Mellom profesjonelle vil det særlig være viktig med generelle betingelser hvor entreprenøren har en underentreprise for en hovedentreprenør. For oppdrag for forbruker er det særlig viktig å ha avtalt et system for endringer og tillegg.
Poenget med generelle betingelser er at disse bestemmelsene kommer til anvendelse i den grad annet ikke er avtalt.
Hvilken kontrakt som legges til grunn
I alle tilbud bør entreprenøren presisere hvilken NS-kontrakt han legger til grunn for sitt tilbud dersom oppdragsgiver ikke er forbruker. I generelle betingelser bør det derfor fremgå hvilken kontrakt som legges til grunn med mindre annet er avtalt. Dette kan illustreres ved at en uteglemt post i tilbudet kan kreves som tillegg i en NS 8405-kontrakt, men ikke i en NS 8407-kontrakt.
Oppstart og sluttfrist
Alle tilbud må ha en forutsetning om at man blir enige om oppstart og avslutning av oppdraget. Har entreprenøren gitt et tilbud som uforbeholdent er akseptert plikter entreprenøren å starte opp arbeidet så snart som praktisk mulig med mindre annet er avtalt. Det er ikke sikkert at entreprenøren hadde tenkt seg. Han hadde planlagt oppstart litt frem i tid, men det fremkom ikke av tilbudet. Derfor bør entreprenøren ha i sine generelle bestemmelser at han forutsetter at man blir enige om tidspunkt for oppstart og sluttfrist med mindre noe annet har blitt avtalt.
Urasjonell drift
Ved NS-kontrakter skal entreprenøren alltid ha utarbeidet en fremdriftsplan. Avvik fra denne fremdriftsplanen kan gi grunnlag for å kreve dekning av urasjonell drift, men avviket må varsles.
I forbrukerkontrakter foreligger det oftest ingen avtalt fremdriftsplan. Entreprenøren har normalt forutsatt at han kan utføre arbeidet rasjonelt og sammenhengende uten avbrekk. Dersom det ikke står noe i tilbudet eller i avtalen om rasjonell drift vil det ikke være gitt at entreprenøren har krav på å få dekket sine merkostnader ved at fremdriften ikke kan gjennomføres så effektivt og rasjonelt som entreprenøren hadde forutsatt. Entreprenøren må komme flere ganger for å tilrettelegge for andre entreprenører og på den måten får en oppstykket og lite rasjonell drift.
Dersom det i generelle betingelser presiseres at det forutsettes rasjonell og sammenhengende drift, vil entreprenøren kunne varsle tillegg om effektiv drift ikke blir mulig.
Prisoverslag
Både ved NS-kontrakter og i forbrukerkontrakter kan det gis prisoverslag. Problemene oppstår når det er gitt muntlige prisoverslag hvor det ikke er enighet om hva som inngikk i prisoverslaget og hvilken pris som ble gitt i prisoverslaget.
Ved at det i generelle bestemmelser fremkommer at det bare er skriftlige prisoverslag som oppdragsgiver kan legge til grunn, vil mange av denne type problemstillinger kunne forhindres.
Forsering
Oppdragsgiver vil gjerne at entreprenøren skal bli ferdig til bestemt tidspunkt. Da er det viktig å presisere at oppdragsgiver skal bestille/gi endringsordre om forsering. Uten en slik konkret endringsordre vil entreprenøren kunne miste sin rett til å kreve dekket forseringskostander, eller bare få dekket deler av forseringskostnadene. Generelle bestemmelser bør derfor inneholde en bestemmelse om at forsering forutsetter en konkret bestilling.
Bestillingsfullmakt
Det oppstår tidvis tvist om hvem som har bestillingsfullmakt.
I NS-kontrakter vil de som er engasjert av oppdragsgiver ha bestillingsfullmakt med mindre det fremkommer av en protokoll eller i annet skriftlig presisering at vedkommende har begrenset fullmakt til å binde sin oppdragsgiver.
I forbrukerkontrakter er ofte problemstillingen om ektefellen eller annet familiemedlem har rett til å bestille på vegne av kontraktsparten. Det kan med fordel presiseres i generelle vilkår.
Motregning
Tidvis søker en oppdragsgiver eller en underentreprenør å løse en uenighet ved å motregne med et krav fra et helt annet forhold eller et helt annet prosjekt. Oppdragsgiver kan også kjøpe opp en fordring mot entreprenøren for å benytte til motregning i sluttoppgjøret. Slike motregninger er lite ønsket og kan være lite lojalt.
Det bør derfor fremgå av generelle bestemmelser at det ikke tillates motregning med mindre det er avtalt.
Frist til søksmål
I NS 8405/-15 og NS 8407/-17 må entreprenøren ta ut forliksklage innen 8 måneder fra overtagelse for ikke å miste retten til å kreve betalt for omtvistede tillegg. Entreprenøren kan derfor under sluttoppgjørsforhandlingene risikere at oppdragsgiver meddeler at fristen til å ta ut forliksklage er løpt ut. Det kan derfor være hensiktsmessig å ta inn en bestemmelse om at slik preklusjon ikke kan gjøres gjeldende mens reelle forhandlinger pågår. I generelle vilkår kan det da bestemmes at slik preklusjon ikke kan påberopes for eksempel før en måned etter at det er klart at forhandlingene ikke har ført frem.
Utforming av generelle betingelser
Det er ulike forhold som er naturlig å ta inn i en standard for generelle bestemmelser som vil være ulike for ulike firmaer og innen ulike fagområder. ADVOKATFIRMAET TRYTI har erfaring og kompetanse til å utarbeide standardbetingelser for den enkelte virksomhet. Interesserte kan ta kontakt for å få vilkår og pris for å utarbeide vilkår tilpasset din virksomhet.
Oslo, 4. januar 2022
Helge A. Tryti
Advokat